✍ 202. futómű – Zazie a villamoson

Úgy kellene beszélni erről, ahogy a Híradó tudósított a hetvenes években arról, hogy a kecskeméti üvegházakban kivirágzott a paradicsom. Fekete-fehérben, háttérben halkan a Dizzie Gillespie, xilofon-turbo, érted, klasszik híradós hang, mondjuk a Bőzsöny Ferenc, na olyasmi. Merthogy simán a miénk.

Magyarázd meg, hogy mitől megy a villamos?

Megasztár, hogy úgymondjam. Az óbudaiaknak nevesített Vargapistije van. Na azt a lokálpatriotizmust simán át tudtam érezni, pedig ritkán járok az Egyessel.

Villamosablakban egy tévébemondó kecsével ül, de titka van neki. A titok, az amúgy olyan női dolog. Ha elmész a Közvágóhídig, beavat. De csak akkor. Ott a titok nyitja. A misztikum. A spirit. Abban, hogy kinyitja az ajtókat mind. Az a nyit, a futómű. A piskótaláb, mert piskótalábú – nevezzük Madonak. [Ezen a ponton rámutatnék bizonyos árnyalt queneau-i összefüggésrendszerre.] Azt hinnéd, hogy. És akkor ott a Közvágóhídon egyszerre fellebbenti a személyiség hófehér tüllfátyolát. Hogy szabályzatot lábbal. Feszt. És abba egyszerűen bele kell szeretni. Az ilyen szokta váratlanul azt mondani, hogy kedves utasaim, ha most elnéznek balra, felettünk a Vásárcsarnok, az alagsorban mindig kapnak friss lepényhalat.

Vannak ilyen felsőtestes emberek. Ilyen ablakosok. Félalakosok. Például simán el tudom képzelni a Pálffy Györgyöt, ahogy Snoopys boxerben hiradózik.

[kanonizált történet – a világ képes fele]

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .