A savak után

2016. november 24. 0:05 - cippo
affektaképző 5 hozzászólás

eljött az ideje, hogy megismerkedjek a lúgokkal is. Úgy tűnik, én ilyen későn érő analóg nő vagyok.

Az ilyenvoltot nem mutatom, mert egyrészt kesztyűben dudáltam – ami a dolgok kézben tartása szempontjából tiszta szívás –, másrészt meg a nagy izgalmak közepette eléggé be is párásodott az okkoláré a maszk fölött, úgy meg nehéz fotót csinálni, ugye.

Nagyanyám még üstben főzte az udvaron, beledolgozott minden megmaradt háztartási zsiradékot. (Jó, mondjuk zsír helyett én már a modern idők úri huncutságaiból kotyvasztom, de csak azért, mert végeredményben mégse vághatunk disznót az ÁNTSZ előtt az aszfalton.)

Nagyapám fából ütött össze valami öntőformát, aztán dróttal darabolta kockákra a tömböt, s vitte a keskeny létrán a padlásra száradni. Egy főzetből egy egész évre valót öntöttek.

2016-11-22-21-44-08-6

Amúgy – csak a félreértések elkerülése végett – szappan. Shea- és mangóvajjal, körömvirág-, szőlőmag- és vadrózsaolajokkal, leheletnyi geránium illattal. És kecsketejjel.  Szóval tejben-vajban fürdés lesz.

Eddig 5 hozzászólás érkezett
 1. sk

  Odavagyok. Nekem csak csúnyazöld csalánkrémem van házilag.

 2. Azóta készült egy újabb öntés is. Őrölt kávés-fahéjas örvényekkel, szőlőmag helyett búzacsíra olajjal. Levendula illattal.

 3. sk

  Küldesz kóstolót? :D

  (Hogyan tanultad? Asszem, én gyáva és kishitű vagyok, ami a szappankészítést illeti.)

 4. Nos, itt van a tanulmányaim listája. A többihez csak elszántság és mély levegő kell. Valójában semmi bonyolult nincs benne. Precíz mérés, és körültekintő bánásmód a lúggal.

  http://www.illatosszappan.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=137&Itemid=174

  https://szappanopera.wordpress.com/technologia/

  http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/vii-resz-zsirok-viselkedese-es-ajanlott-mennyisege-a-szappanban

  http://www.bioboltos.hu/szappankeszites-hazilag

  És ha adsz címet, akkor adok. Vagy küldök HArival. Vagy valami.:)

 5. sk

  Egyszer talán megérek rá, talán megérem, Neked meg érem a linkekért, köszönöm!:*

Itt aláírhatsz. Úgy értem, a szöveg alá. Nem moderállak, bízom benned, hát úgy. Az email címed kell, nem én találtam ki, de másnak nem mutatom meg.