1101. marczipános szalonczukor

Ezt a receptet eredetileg a Gittegyleten már közzétettem, de úgy döntöttem, ide is bemásolom, hátha nem szoktál arra járni. Az eredeti recepthez annyit még hozzátennék, hogy a mostani szalonokat a kaland kedvéért porcukor helyett nyírfacukorral bolondítottam meg, és a narancsos mellé idén készült még rumos-feketecseresznyés, illetve meggyes változat is. Most épp száradnak.

illatos czukrok

Tehát mivel az angyalok mán a spájzban toporognak, arra gondoltam, ideklimpérozok nektek egy-két hasznos, és még a régi iskola szerént való czukkerpakker fortélyt, aminek talán hasznát veszitek az ünnepi készülődésben. A mennyiségek tekintetében javaslom, hogy tessetek csak bátran, érzésre adagolni mindent – mondom, a régi iskola szerint –, semmi sem szentírás.

Narancsos-marczipános csináldmagad szalonczukor Cippó módra

Hozzávalók (durván 100 db szalonczukorhoz – pompás ajándék ám, és nincs az a mennyiség, ami elég lenne):

– 80 dkg őrölt mandula

– 
50 dkg porcukor (de kiválthatod fruktózzal vagy akár mézzel)

– 
kandírozott narancshéj tetszés szerint (mondjuk én nemigen szocsóztam a kandírozással, botmixerrel egyszerűen összekutyultam egy narancs héját, belehajintottam, azt’ csókolom)


– kb. 2-2, 5 dl narancslé vagy ínyenceknek Cointreau, azaz narancslikőr (A legjobb beszerzési tipp a Cointreau-hoz a Culinaris. Olcsóbb, mint máshol, és szinte biztos, hogy van készleten.)

– 1 tábla szerencsi étcsokoládé és 1 tábla 99%-os kakaótartalmú Lindt (drága, de megéri, illatosak és selyemfényűek lesznek tőle a czukkerputtók)

1. Keverd össze a mandulát a porcukorral, azután annyi narancslevet/Cointreaut csorgass hozzá, hogy gyúrható masszát kapj. A leveket ne egyszerre öntsd bele, lassan, érzésre adagold.
2. Borítsad bele a masszába a kandírozott narancshéjat izibe, aztán
3. formázzál belőle helyre kis szalonczukrokat. Tudod, olyan kis buta hurkaizéket.
4. Vízfürdő felett olvasszad föl a csokoládékat, csorgassál bele még egy félkanálnyi olívaolajat is a selyemfény végett, aztán ebben a jószagú csokiban fürdessed meg a kis czukkerputtókat, majd
5. sorakoztasd őket sütöpapírral letakart deszkára, és várjad türelmesen, míg a csoki megdermed.
6. Ezután mán rögvest csomagolhatod is. Ha szemenként csomagolod, javaslom az egyszerű sütőpapírt: olcsó és pazar vintázs hangulatot ad.

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .