900. a jártomban olvasásrul

Valami papírfedeles ponyvát olvas, a címét nem láttam. Csak úgy az ujjával jelöli, belöki középre hanyagul, leffennek kétoldalt lomhán a szárnyas lapok. Épp néztem pedig, hogy azt a fél kiflicsücsköt, ami a Hold, egész befalta már a sötét. Azt mondja, á, a sarokig még egész jó kis fényviszonyok vannak. Erre a kis időre meg már minek becsukni.

Utoljára gyerekkoromban csináltam ilyet. Hogy a könyvtárból kilépve úgy kellett belefalni az utcán a jószagú papírba, ahogy a meleg kenyér csücskébe tör mohón az éhes vágy. Jártomban.
A periférián ott voltak azért a betonlapok közül előcsúfolkodó fűpamatok, botladozott bennük az ember nagyokat, csapta vergődve a levegőt olyankor a könyvmadár. Májusban meg már, a szürkületben, cseresznyét is lehetett tépni, végig a Dózsa György utcán.

Nappal, az nem ugyanaz volt. Nappal szárazon cselekvésszerű, hiányzott belőle az elvágyódás kéjesen fájdalmas karmolászása a gyomorszájon.
Este kellett, félhomályban. Abban volt valami vetítés. A sorok mögött. Úgy elő-előzsörmölőzött szürkén, lagymatagon a hovatovább. A milyen lesz hülye nosztalgiája – már persze ha előrefelé lehet nosztalgiázni.
Mondom, ott volt a sorok mögött halványan, a tudat margóján. Aztán egyszercsak elmaradt. Márhogy a jártomban olvasás. Elhagyódott, a fene tudja, mikor.

Nem tudom, az a nosztalgia, az ott lenne-e most is. Vagy hogy például neki ott van-e. Lehet, meg kellett volna kérdezni.

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Csatlakozás a társalgáshoz

4 hozzászólás

  1. előzsörmölőzött – ez a saját szó?
    Ez a bekezdés különösen tetszett: “Este kellett, félhomályban. Abban volt valami vetítés. A sorok mögött. Úgy elő-előzsörmölőzött szürkén, lagymatagon a hovatovább. A milyen lesz hülye nosztalgiája – már persze ha előrefelé lehet nosztalgiázni.”
    A vetítés. Az előrefelé nosztalgiázni. (Most már lehet, mert kitaláltad.)
    Nagyon szép.

  2. Ezek az atmoszférák úgy kikotorják ám maguknak a jellemrajzot az agyzugból.
    A zsörmölőzés, az az Eörsi János szava volt, azóta se használja tudtommal senki. Csakén.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .