861. gogelhopf, avagy

mindenki a maga szerencséjének a kovásza. Javíthatatlanul szentimentális és nosztalgikus bejegyzés.

Hozzávalók és kezelési útmutató (1 kuglófhoz)

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • van. cukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • csipet só

tortabevonó vagy magas kakaótartalmú étcsoki (én a Lindt-re esküszöm, de az pazarlóan drága; a Szerencsi pont megfelel)

1 ek olaj (attól lesz fényes a máz – legalábbis melegen).

mandula, vagy amit akartok.

A langyos tejbe belemorzsolod az élesztőt, aztán nagyvonalúan elkevered, majd kovászt csinálsz, azaz 10 dkg liszt – 1 cs só – 1 ek porcukor   tetejibe öntöd az élesztős tejet. Lazán összekutyulod, majd letakarod egy konyharuhával és félórát keleszted. Fölfut/megkel akkorára, mint egy fél disznó, úh arra figyelj, h nagy legyen a kelesztőedény.

Amíg ezek ott a takarásban összekovászolódnak, kikevered először a vajat, a maradék cukrot, van. cukrot, citromhéjat, aztán mehet hozzá az 5 tsárga, majd felváltva a megkelt kovász és a maradék liszt. Relatív lágy, fakanállal keverhető tésztát kapsz, ezt jó alaposan dolgozd össze, h szép sima legyen, majd kelesztőtál (most jutott eszembe, úh most mondom: ezt a kelesztőtál ügyletet nem kell túlexponálni, valami nagyobb műanyag vájdling, azt’ csókolom), szóval kelesztőtál, letakarod, és adsz neki egy óra laufot.


Kivajazod_lisztezed a formát, aztán a megkelt tésztát szép egyenletesen beleereszted, 180 fokos sütőben (gáznál ez a takarékláng és a max között van, talán kicsit közelebb a takarékhoz) kb 20-30 perc alatt kész. Hogy a teteje (ami amúgy az alja) ne égjen meg, én általában lefedem alufóliával, amit úgy 15 p után leveszek róla, akkor lehet az ilyen passzióknak hódolni, mint a tűpróba.


A mázat. azt nem magyaráznám, szerintem tudod.


Ja, ilyen mazsola, vagy aszalt bármi mehet ám bele, az összedolgozás és a kelesztés között lehet gazdagítani.
Ennyi. Na, hadd kel(l)esse magát az a kovász.

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Csatlakozás a társalgáshoz

1 hozzászólás

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .