639. kárhozatrul, avagy akiért a nagykarácsonyi harang szól

Végülis vasárnapi iskola volt. Nem olyan Tom Sawyeres értelemben, meg igazából nem is vasárnapi iskolának mondtuk, hanem hittannak, de az volt azért.

Mise előtt kötelező gyónás, ezt hova tegyem, érted – az atya szerint istenben élünk, és isten bennünk él, hát mi újat mondhatnék én neki, amit még nem tud, ó, kötelező gyónás, hát mi a fenét kezdjek én teveled.

A folyton hidegre emlékszem, ahogy az ujjbegyembe harap a fagy. A szagra, a sok kenetes sóhajnak a száraz, kopogós, tömjénes szagára, gyónom a mindenható Istennek, és Isten helyett neked, lelki atyám, ahogy finoman lehelik ki magukból a fényesre kopott deszkák az öregasszonyoknak mind az összes Miatyánkját meg Üdvözlégyét kilencszázharminchat óta.

Rágógumiztam. A Nagy Imi mondta, hogy csináljak valamit a rágóval, mert ha az atya az apácarács csöndes félhomályában mégis kiszúrja valahogy a bűneim között, megdühül miatta – ez a heppje neki, a rágógumi -, és biztos nem ad feloldozást, akkor aztán baszhatom, elkárhozok. Nem volt nálam, csak a hittankönyv; az imákat, az egész miserendet tudtam mind fejből, a szent énekeket meg úgyis a kántor szólamvezette, az öregasszonyok csak kántáltak utána lehetetlen fejhangon, lecsúszva minduntalan – hol az egy – az újabb ütemet, úgyhogy a kórusban észrevétlenül lehetett tátogni némán – mondom, nem volt nálam, csak a hittankönyv. Abba mégsem ragaszthattam a rágót, hát zsebrevágtam. Aztán mikor az áldozás után a Julis néni jött a persellyel, hogy a Szentantalnak, kurva kínos volt, hogy a barna papírötvenes reménytelenül bele van ragadva a gatyazsebembe, és még csak megszólalni se bírok, mert a szám meg a Krisztus testével van tele.

Csak annyit akartam mondani különben, hogy amikor ezt tegnap délben meghallottam, azért csak elsírtam magam. Nahát.

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .