✍ 329. a metabolizmusról

Aha, kisvártatva fotoszintetizálok. Lassú, dagálytalan metabolizmusba süllyedtem. Úgy megállt a levegő, vagy mi. A süllyedésről gondolkodom. A metabolizmusról. Címszavakban.
Vannak benne ilyen alfejezetek, hogy a központi idegrendszer szabályzási módjai.
Na és az alfejezet azt mondja, ha megváltoznak a tényezők, kibillentik a belső környezet dinamikus állandóságát. Szép idegen szót használ erre az alfejezet, úgy mondja, hogy homeosztázis. Ez tetszik, megjegyzem. A lexikon szerint amúgy is fontos. A homeosztázis. Az élő szervezetek legfontosabb jellemzője. Hát aztán élő szervezet vagyok-e jelen állapotomban? Jójó, kispanasz, de valamiért csak eszembe jutott. Hogy az önszabályozó működésből pillanatnyilag csak az önszabályozó énazonos.
Szóval központi idegrendszer szabályzási módjai. Azt mondja az okosság, kétféle módon történik: item 1. irányítás, item 2. szabályzás.
Úgy második olvasatra derült ki számomra – mondom, fotoszintetizálok, az emberélet útjának felén heveny vegetatív, hogy úgy mondjam, növényi szintre jutottam -, hogy valószínűleg a magasabb rendekhez tartozom, mert nemcsakhogy irányításra vagyok képes, de akár szabályzásra is, juhúúú. De, most figyelj, amit ír a szabályzás mechanizmusáról, na ez a legjobb rész.

Akkor, ha valamilyen határok közt kell történni, akkor az agy kiadja az utasítást, KELL ÉRTÉK-et, a célszerv visszajelzést ad, hogy ennyi van, ez a VAN ÉRTÉK. Ha az értéket valami megváltoztatja, az agy hiába küldi, mert visszakapja a HIBA JELET. Az agy összehasonlítja a kezdő és van értéket, és színbe hozza, hogy visszaállhasson a normál érték.*

Mondjuk ez így elég körmönfontan van megfogalmazva, de ebbe itt most nem kötnék bele, mert nagyjából leragadtam ott, hogy az agy kiadja az utasítást, a KELL értéket. Nos, a dolgok mostani állása szerint itt van a kutya elásva. Hogy csak kiadja. Aztán folyton visszajön, hogy error-error. Hogy a célszervem egy kibaszott errorista. Hogy megbetegedett a dinamikus állandóságom. Nahát.

Látod magad előtt, ahogy az agyam utasítást küld a célszervemnek, a célszervem meg visszautasít az agyamnak, hogy kabbe?

[És most légyszíves ne kezdjél el akadékoskodni, meg szememre hányni olyasmit, hogy mi az a fotoszintetizálni, meg metabolizmus, kurvaannya. Van benned kreativitás, hogy utánanézz, tudod, szélessávú internet, meg ilyenek. Már bocs.]

* Wikipédia

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Csatlakozás a társalgáshoz

3 hozzászólás

  1. abban az idézetben egy harmadik valamiről van szó az agy és a célérték között. és pont az a valami változtatja meg az értéket (na de melyiket?), és az agy emiatt kap vissza hiba jelet. ha a szövegértésem nem csal.
    és fontos kérdés, hogy a kell vagy a van érték számít normál értéknek a színbehozáskor. elég pocsékul van az ott fogalmazva.

  2. ja, ez megérne egy felülvizsgálatot.
    gondolom, az agynak a kell, a célszervnek meg a van a normál, csak nézőpont kérdése, úgy bibliailag. :)
    hát, ennyit a lexikonokról, meg a szélessávú internetről.

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .