✍ 220. Síró bohóc

A temetőbe is kiballagtunk. A síron nagy, komor kő.
Hát csak nem tesz rám egy akkora követ, azt kérdezte Balla.
Az első évben paradicsomtő hajtott a síron, fürtös paradicsom, apró bogyócskák, szinte roskadt a termés alatt a szár. A következőben meseszerű fehér virág, azt meséli Bogyóka. Meg hogy nem ő ültette. Csak úgy nőtt, magától. Talán így üzent Balla. A kő nem rég került rá, ki gondozná a sírt, ha én már nem leszek, na akkor rátetettem ezt a követ. De azt azért megmondtam Fickinek, nehogy nekem azt írasd rá, Balla Júlia. Én Balla Józsefné vagyok. S hogy ő se főzni, se vasalni nem tudott, rendesen még mosni se, mikor összeházasodtak, a pénzzel se kellett soha bánnia – én addig sose hordtam pénzt, így mondja. Kiszámolta, kiporciózta napokra, borítékba tette, huszonöt lej, az a szombati, s vasárnapi ebéd. Ennyi jutott. S hogy Balla milyen szerencsés volt különben mindenben. Amikor elfogyott a kenyér, Bogyóka kezébe nyomta a huszonöt lejt, hozzon kenyeret, de a cukrászdába be ne menjenek Józsival, csak kenyeret vegyen, s a pénzre vigyázzon, kötötte a lelkére, ez a holnapi-holnaputáni kosztpénz, nincs több pénzem, Jóska, hát úgy. Várta őket haza, csak nem jöttek, ezek csak bementek a cukrászdába – Bogyóka már számolgatta, hogyan lesz az ebéd. Akkor megjöttek, Balla, s a kisfiú. Balla karján nagy fehér csomag, tészta, a cukrászdából való, Bogyóka azonnal látta. Lesápadt, Ballára kiáltott, Jóska, hát mit mondtam én neked, és Jóska nem hagyta végigmondani. Hallgasson Bogyóka, jöjjön be, elmondok mindent. Előbb a cukrászdába mentek persze, degeszre ették magukat, ő meg a gyerek, csak azután jutott eszébe a kenyér, s Bogyóka. Akkor átmentek a szemközti lottóárushoz, Béluskám, adj nekem egy olyan lottót, hogy én a kosztpénzt mind elköltöttem, ha így megyek haza, az asszony talán meg is ver. És Béluska adott. És azon a lottón Balla épp huszonöt lejt nyert. Hát ilyen szerencsefia volt.

Elkezdte ő, Bogyóka magnóra mondani az emlékeit. Dehát mindig elsírta magát. Az öregek nehéz, száraz sírásával, azt mondja. Mert már a sírás sem olyan, mint régen, úgy megakad egy gombóc ott középtájt, könny se igen van, csak az a szorítás, és nem hoz könnyebbséget, pedig régen de jól esett néha sírni egy nagyot. Azért inkább azt gondolta, hogy hát, hiszen itt vannak ezek a képek, Balla képei. Minden kép egy történet. Hogy inkább ezt kellene, ezeknek a képeknek a történetét magnóra mondani.

Amikor Balla két hónap múlva a fia után ment, Bogyóka még egy évig lakott a művésztelepen. Régen, a baráti összejövetelek után Balla gyakran mondta, Bogyóka vigyázz, ezek csak addig jönnek, amíg én vagyok. Hát csak addig jöttek, tényleg.

Minden képnek van egy története

Másnap, ahogy Balla meghalt, máris öt igénylés érkezett a műteremlakásra. Bogyókát azért még egy évig megtűrték. Végül a lakást egy tehetséges fiatal román festő kapta meg. Később ugyan benősült egy módos családba, oda is költözött, vidékre, a felesége műtermet építtetett neki. Azért a nagybányai művésztelepi lakást nem adta föl. Az udvart a gyom veri, az ajtó-, és ablakkereteket szétzabálta az idő, nem lakik ott, nem is igen jár oda. A művésztelep tagjának lenni, az mégiscsak presztizs.

Szerző: cippo

"Nyilván ön is észrevette, hogy minél kevesebbet tudok valamiről, annál nagyobb az önbizalmam, és annál jobban meg tudom világítani a dolgot." Mark Twain

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .